Έληξαν οι εργασίες του τριημέρου της Ζ΄ Συνάντησης Αλεξάνδρου

2022-07-04 18:18

  "Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του"

1/2/3 Ιουλίου 2022 στον Αλέξανδρο Λευκάδας

    Έληξαν οι εργασίες του τριημέρου της Ζ΄ Συνάντησης Αλεξάνδρου του Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός” με την ίδια συνταγή που μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα, ως προς την ποιότητα και την υψηλή στάθμη τόσο του προγράμματος όσο και της διοργάνωσης αλλά και όλων όσων συμμετείχαν σε αυτήν. Οι εργασίες περιλάμβαναν ομιλίες σχετικά με το γεγονός της κήρυξης των οικισμών ως παραδοσιακών, πρωινά εργαστήρια για την βελτίωση και την τελική επεξεργασία των στοιχείων του Διαγωνισμού “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του” που έτυχαν βράβευσης, παρουσίαση από την Cities in Balance της προκήρυξης του Διαγωνισμού και των εργασιών της κριτικής επιτροπής και φυσικά, παρουσίαση των μελετών από τους διακριθέντες μελετητές.

   Τα βαριά ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης τόσο του αποτελέσματος όσο και του αδιάβλητου της διαδικασίας. Τα μέλη της επιτροπής ήταν: Μανόλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π., Γιώργος Παρμενίδης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., Ιφιγένεια Μάρη επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ε/Μ.Π., Εύα Μανιδάκη, η γνωστή σκηνογράφος και Αρχιτέκτων και Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτων Δρ,  Ε.Μ.Π., μέλος επιστημονικής επιτροπής CIBA.

  Κατά τη διάρκεια των πρωινών εργαστηρίων αναπτύχθηκε μεταξύ των μελετητών υψηλού επιπέδου προβληματισμός και διάλογος όπου μεταξύ άλλων επιχειρήθηκε με τη συνδρομή της CIBA να δοθεί μία δημιουργική απάντηση στην κριτική διαδικασία του Διαγωνισμού για την παραγωγή ενός εφαρμόσιμου σχεδίου κοινής αποδοχής. Ο σκοπός αυτός δεν επιτεύχθηκε παρά την καλή διάθεση και το υψηλό ήθος των μελετητών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πολύωρη και εξαντλητική εργασία για την βελτίωση των προτάσεων της κάθε ομάδας σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες απόψεις της κριτικής επιτροπής, τις οποίες τελικά παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής στο κοινό και τέθηκαν σε ψηφοφορία.

   Τις εργασίες της τρίτης ημέρας παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον ο Δήμαρχος κ. Καλός ο οποίος έλαβε μέρος στην ψηφοφορία και έδειξε τη διάθεση να επωφεληθεί της όλης διαδικασίας και να την αξιοποιήσει.

  Σημαντικό γεγονός που έδωσε ιδιαίτερο χαρακτήρα και συγκίνηση στη Συνάντηση ήταν η συμμετοχή στον Διαγωνισμό και η βράβευση μίας ομάδας οκτώ φοιτητών της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τους τρεις καθηγητές τους, των οποίων το ήθος και η εν γένει παρουσία κέρδισαν τις εντυπώσεις, έστω και αν στην ψηφοφορία έχασαν με τρεις μόνον ψήφους διαφορά.

   Εκτός των ομιλιών το πρόγραμμα περιλάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ “Το παλατάκι των Αορίων” ,το χορευτικό δρώμενο Μι-ΛΙΕΣ- σύγχρονο χορό που αντλεί στοιχεία από τον παραδοσιακό χορό Μηλιά- και το μουσικό σχήμα ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ που έκανε μικρό αφιέρωμα στον Μίκυ Θεοδωράκη.

   Ο “Φηγός” συνεχίζει να εκπλήσσει με τις εκδηλώσεις-οάσεις όπως είπε χαρακτηριστικά, από μικροφώνου, γνωστός μηχανικός της Λευκάδας.

         

πρόγραμμα.pdf (5,4 MB)

περισσότερα εδώ

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com