Ζ' Συνάντηση Ιουλίου στον Αλέξανδρο (1,2,3 Ιουλίου 2022)

2022-06-25 18:18

                                 “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του”

1/2/3 Ιουλίου 2022 στον Αλέξανδρο Λευκάδας

    Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός δύο πανέμορφων ορεινών οικισμών της Λευκάδας (Αλέξανδρος και Κολυβάτα) ως παραδοσιακών, συνιστά ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας για τον τόπο. Μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται και σηματοδοτείται από τις επώδυνες συνέπειες του μαζικού τουρισμού, το σημαντικό αυτό γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Πρώτον σαν σημαντικό στοιχείο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεύτερον σαν σημείο αναφοράς και οδηγός για έναν διαφορετικό τουρισμό, έναν τουρισμό με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα. 

   Ο πανελλήνιος ανοικτός Διαγωνισμός ιδεών σχεδιασμού στοιχείων σήμανσης και αστικού εξοπλισμού “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του” αποτελεί την αφετηρία μίας νέας διαδρομής για τους παραδοσιακούς μας οικισμούς και το ευρύτερο περιβάλλον.

    Η εφετινή Ζ' Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο, είναι αφιερωμένη στο γεγονός της κήρυξης των οικισμών του Αλέξανδρου ως παραδοσιακών και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις μελέτες και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και συζητήσεις.

    Η 7η Συνάντηση Αλεξάνδρου φιλοδοξεί να δώσει στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού την ευρύτερη αναγνώριση και την εξασφάλιση της εφαρμογής. Θα λειτουργήσει Εργαστήριο με τους βραβευμένους μελετητές από τους οποίους αναμένεται η δημιουργική απάντηση στην κριτική διαδικασία του Διαγωνισμού για την παραγωγή ενός εφαρμόσιμου σχεδίου κοινής αποδοχής.

    Θα είναι ένα πρωτότυπο πείραμα σχεδιασμού, που αν πετύχει, ίσως δώσει ένα νέο πρότυπο βελτίωσης της σχέσης των αρχιτεκτόνων με τους αποδέκτες του έργου τους, τους δημόσιους φορείς και την κοινότητα.

    Επιπλέον, η διοργάνωση της 7ης Συνάντησης θα δώσει ένα ακόμα νέο στοιχείο: Τη γνώμη της κοινότητας καθώς στο τέλος όσοι από το κοινό θα έχουν συμμετάσχει τις απογευματινές συνεδρίες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το σχέδιο που προτιμούν. Θα είναι μία πράξη συμμετοχής που θα φέρει πιο κοντά παραγωγούς και αποδέκτες του σχεδιασμού.

    Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και αυτήν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας.

         

πρόγραμμα.pdf (5,4 MB)

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com