Ζ' Συνάντηση Ιουλίου στον Αλέξανδρο (1,2,3 Ιουλίου 2022)

2022-06-25 17:55

                             “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του”

1/2/3 Ιουλίου 2022 στον Αλέξανδρο Λευκάδας

    Ο πρόσφατος χαρακτηρισμός δύο πανέμορφων ορεινών οικισμών της Λευκάδας (Αλέξανδρος και Κολυβάτα) ως παραδοσιακών, συνιστά ένα γεγονός μείζονος πολιτιστικής σημασίας για τον τόπο. Μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται και σηματοδοτείται από τις επώδυνες συνέπειες του μαζικού τουρισμού, το σημαντικό αυτό γεγονός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Πρώτον σαν σημαντικό στοιχείο προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεύτερον σαν σημείο αναφοράς και οδηγός για έναν διαφορετικό τουρισμό, έναν τουρισμό με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα. 

   Ο πανελλήνιος ανοικτός Διαγωνισμός ιδεών σχεδιασμού στοιχείων σήμανσης και αστικού εξοπλισμού “Ο Αλέξανδρος φορά την πανοπλία του” αποτελεί την αφετηρία μίας νέας διαδρομής για τους παραδοσιακούς μας οικισμούς και το ευρύτερο περιβάλλον.

    Η εφετινή Ζ' Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο, είναι αφιερωμένη στο γεγονός της κήρυξης των οικισμών του Αλέξανδρου ως παραδοσιακών και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού καθώς οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις μελέτες και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και συζητήσεις.

    Η 7η Συνάντηση Αλεξάνδρου φιλοδοξεί να δώσει στα αποτελέσματα του Διαγωνισμού την ευρύτερη αναγνώριση και την εξασφάλιση της εφαρμογής. Θα λειτουργήσει Εργαστήριο με τους βραβευμένους μελετητές από τους οποίους αναμένεται η δημιουργική απάντηση στην κριτική διαδικασία του Διαγωνισμού για την παραγωγή ενός εφαρμόσιμου σχεδίου κοινής αποδοχής.

    Θα είναι ένα πρωτότυπο πείραμα σχεδιασμού, που αν πετύχει, ίσως δώσει ένα νέο πρότυπο βελτίωσης της σχέσης των αρχιτεκτόνων με τους αποδέκτες του έργου τους, τους δημόσιους φορείς και την κοινότητα.

    Επιπλέον, η διοργάνωση της 7ης Συνάντησης θα δώσει ένα ακόμα νέο στοιχείο: Τη γνώμη της κοινότητας καθώς στο τέλος όσοι από το κοινό θα έχουν συμμετάσχει τις απογευματινές συνεδρίες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το σχέδιο που προτιμούν. Θα είναι μία πράξη συμμετοχής που θα φέρει πιο κοντά παραγωγούς και αποδέκτες του σχεδιασμού.

    Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και αυτήν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας.

     

 

πρόγραμμα.pdf (5,4 MB)                                

                                   Καλλιτεχνικός Απολόγισμός

        Στην όμορφη, μικρή πλατεία του Αλέξανδρου ,στις αρχές Ιουλίου έγινε η 7η συνάντηση των φίλων του Αλέξανδρου με αφορμή: τον χαρακτηρισμό των οικισμών Αλέξανδρου και Κολυβάτων ως παραδοσιακών και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ανοικτού διαγωνισμού ιδεών-σχεδιασμού για τα στοιχεία σήμανσης ( πινακίδες) και τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού (παγκάκια ,κρήνη κ.ά) των δύο οικισμών.

          Η πρώτη ημέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στον οικισμό και στους κατοίκους του .Οι εισηγήσεις των ομιλητών είχαν να κάνουν με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των χωριών μας. Ο Ευγένιος Μανωλίτσης, παλαιός κάτοικος, με επιμονή και ζήλο συγκέντρωσε στοιχεία και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο αυτόν και τίμησε τους παλαιούς κατοίκους με τις αναφορές του. Η σεβαστή Μάρω Φίλιππα, φύλακας-άγγελος της ορεινής Λευκάδος-πάντα πρόθυμη να συντρέξει, όπως και ο πιστός και καλός φίλος Θεοδόσης Ψυχογιός, αναφέρθηκαν στο παρόν και στα τεχνοκρατικά στοιχεία (όροι δόμησης ,όψεις κτιρίων κλπ) τα οποία οφείλουν οι τωρινοί και μελλοντικοί κάτοικοι να ακολουθήσουν ,σύμφωνα με το διάταγμα για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Ο Νίκος Κονδυλάτος σε μια σύντομη αναδρομή της δράσης του «φηγός» μας θύμισε τη συνέπεια των συναντήσεων μας από το 2010 και «αναζητώντας τον χαμένο τρόπο» μίλησε για το όραμα μιας κοινότητας ξεχωριστής και ιδιαίτερης που προσπαθεί να αναπτυχθεί με γνώμονα τη φυσική ομορφιά και τη συνύπαρξη με το ανθρωπογενές στοιχείο.  Το ντοκιμαντέρ «το παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου, με το οποίο έκλεισε η πρώτη ημέρα της γιορτής, επιβεβαίωσε την αντίληψη ότι η θέληση, η τόλμη και η έμπρακτη αγάπη των κατοίκων ενός τόπου μπορεί να οδηγήσει σε μικρά θαύματα. Με αυτή τη σκέψη ο σύλλογος τίμησε την Ελευθερία για την αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια στο αγαπημένο της χωριό

         Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό .Ο έτερος πιστός και καλός φίλος του συλλόγου Ανδρέας Λαμπρόπουλος παρουσίασε  στους παρευρισκόμενους τα έργα που βραβεύτηκαν, ενώ και οι έξι προτάσεις οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό εκτέθηκαν στη μικρή αυλή του Αγίου Σπυρίδωνα. Δεν ήταν απαραίτητο να είναι κάποιος ειδικός για να κατανοήσει το πνεύμα, τις ιδέες και την έμπνευση των δημιουργών των δύο βραβευμένων προτάσεων ,οι οποίες αφορούσαν την «πανοπλία» των δύο παραδοσιακών οικισμών. Το χορευτικό δρώμενο ΜΙ-λιές, εμπνευσμένο  από τον λευκαδίτικο παραδοσιακό χορό «Μηλιά» - στην μουσική και την χορογραφία-έκλεισε την όμορφη βραδιά.

          Την τρίτη ημέρα ανακοινώθηκαν οι τελικές προτάσεις των δύο εκ των τριών βραβευμένων ομάδων και μάλιστα ως έκπληξη και τιμή για το κοινό που παρακολούθησε την τελική επεξεργασία και παρουσίαση οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία .Με μικρή διαφορά κέρδισε η πρόταση του  αρχιτεκτονικού γραφείου Γουναρίδη. Η δεύτερη ομάδα αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα αρχιτεκτόνων,  έκλεψε τις καρδιές μας με την ζωντάνια και την καλή διάθεση των φοιτητριών και φοιτητών και των εκλεκτών «δασκάλων»-καθηγητών που συνόδευαν και στήριζαν την ομάδα .Οι προτάσεις προκάλεσαν αίσθηση ,είχαν ενδιαφέρον και σύγχρονη αισθητική αντίληψη και αναμένουν την υλοποίηση από τους αρμόδιους φορείς τους οποίους εκπροσώπησαν στην εκδήλωση αυτοπροσώπως, ο Αντ/χης Λευκάδας κ. Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι. Το μουσικό σχήμα «Στησίχο ρος» μας μετέφερε στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη. Με μουσικές και ποιήματα ολοκληρώθηκε η φετινή μας συνάντηση

        Συντονίστρια της εκδήλωσης η έμπειρη καθηγήτρια Ευγενία ΦλογαΪτη αναφέρθηκε στη δυναμική σχέση των παραδοσιακών οικισμών με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από το Κ.Π.Ε της γειτονιάς μας .Ο λόγος της είχε βαρύτητα και ενδιαφέρον αφού δύνανται τα λόγια να γίνουν έργα και η θεωρία πράξη. Επιθυμητό αποτέλεσμα και παρακαταθήκη των τωρινών κατοίκων στους επιγόνους.

        Οι τρεις ημέρες ζωντάνεψαν και φώτισαν το χωριό μας με ιδέες, χορό, μουσική και λίγο κρασί .Όσοι τις παρακολούθησαν θα συμφωνούν ότι στη μικρή πλατεία του Αλέξανδρου γίνονται προσπάθειες για ξεχωριστές συναντήσεις. Για ακόμη μια φορά «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» ,όπως και ο τίτλος της πρώτης συνάντησής μας το 2010.

         Το τριήμερο έγινε υπό την αιγίδα  και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδος .

       Εκ μέρους του Δ.Σ ιδιαίτερη μνεία και τιμή σε όσους συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση της γιορτής μας: Τράπεζα Πειραιώς, Τεχνική Εταιρεία «Νήρικος», δωρητές ( κος και κα Παρασκευά Μάνος και Δαλιαράκη Παρασκευά Ισαβέλλα στη μνήμη Κολυβά Σπύρου του Θεοφάνους)  Παναγιώτης Σούνδιας, Δημήτρης Μανωλίτσης (ξενοδοχείο eleana) ,   Ξυλεία «Σταύρακας» ( στους αγαπητούς Λόλα και Κώστα),  στον εξαίρετο ξυλουργό Χρήστο Γληγόρη, στον Αντώνη Γαζή από το Νυδρί και  σε αυτούς που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Είναι πολλών ανθρώπων τα λόγια μας» ,για να θυμηθούμε τον στίχο του Γ.Σεφέρη.

Ανδρομάχη Παπαζήση ,μέλος Δ.Σ «φηγός»

Φωτογραφίες απο την εκδήλωση

video απο την εκδήλωση

    1η ημέρα (video)

    2η ημέρα (video)

    3η ημέρα (video)

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com