Παραδοσιακοί οικισμοί ο Αλέξανδρος και τα Κολυβάτα

2020-10-08 08:53
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. 611/Δ/28-09-2020 (ΦΕΚ.pdf ) δημοσιεύθηκε ο χαρακτηρισμός των δύο οικισμών μας “Αλέξανδρος” και “Κολυβάτα” ως παραδοσιακών. 
Η χαρά μας είναι και χαρά ολόκληρης της Λευκάδας που δύο ορεινοί οικισμοί της διασώθηκαν και προστατεύονται ώστε να αποτελούν ουσιαστικά δείγματα του λαϊκού της πολιτισμού, της τοπικής αρχιτεκτονικής και παράδοσης, της ιστορίας και της ομορφιάς της.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους ευαίσθητους και υπεύθυνους πολίτες, τους πρωτεργάτες, που εδώ και 19 χρόνια ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία, την οποία μετά την ίδρυση του (το 2009) ανέλαβε να συνεχίσει ο “Φηγός”, ώστε να έχουμε σήμερα αυτή την ευχάριστη κατάληξη.
Στην πρώτη Συνάντηση που θα γίνει στον Αλέξανδρο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα συζητήσουμε εκεί, στη μικρή πλατεία, μαζί με τους, όπως πάντα, εξέχοντες και διακεκριμένους προσκεκλημένους μας, όλα τα ενδιαφέροντα και σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από ένα τέτοιο γεγονός όπως:
α).Τη σημασία και τις δυνατότητες που έχει ο αγώνας των τοπικών συλλόγων για την επιδίωξη στόχων, πέραν  των κοινών και καθιερωμένων, για τη διάσωση και την προστασία του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αγώνας που στην προκειμένη περίπτωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνον στο ενδιαφέρον, τις προσπάθειες και τις δυνάμεις του Φηγός και μερικών φίλων.
β).Μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη για τη Λευκάδα με σεβασμό στον τόπο, το τοπίο, την ομορφιά, τον πολιτισμό της, την ιστορία και τις παραδόσεις της, θέματα που συζητάμε κάθε καλοκαίρι στις γνωστές Συναντήσεις του Αλέξανδρου. Για έναν τουρισμό με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα. Για ένα όραμα για τη Λευκάδα.
γ).Για την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων διαχείρισης του θέματος δύο όμορων παραδοσιακών οικισμών, μαζί με το περιβάλλον τοπίο, μέρος του οποίου είναι και ο ιερός τόπος των Σκάρων με τα κατάσπαρτα μνημεία του (ο Άθως της Λευκάδας όπως έχει ονομαστεί). Επίσης την αποφυγή ατυχών και βεβιασμένων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν ανεπούλωτες πληγές, να πλήξουν το ήθος του τοπίου και να αφήσουν ανεπανόρθωτα το στίγμα τους στον τόπο.
Εμείς, εννοείται, πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο αυτόν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη που το κάναμε μέχρι τώρα και ακόμα μεγαλύτερη, και θεωρούμε πλέον σίγουρη τη μέριμνα, συνδρομή, φροντίδα και συνεργασία και των αρχών του τόπου. Αποτελεί χρέος τιμής στην ιστορία, τηνπαράδοση και τον πολιτισμό της Λευκάδας.
Αλέξανδρος ....
Το Δ. Σ. του “Φηγός”

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com