Ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός” για τον πολυαγαπημένο φίλο Μάριο Ποντίκα.

2022-09-17 12:30

Η ανακοίνωση στα ΜΜΕ ήταν άμεση : «Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο σημαντικός θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Μάριος Ποντίκας» .

Αλλά βέβαια για εμάς, τα μέλη του Συλλόγου Φηγός, του Συλλόγου των φίλων του χωριού Αλέξανδρος της Λευκάδας, ο Μάριος ήταν προπάντων ένας αγαπημένος φίλος, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μας και από εκείνους που πρωτοστάτησαν στους πολυετείς αγώνες για να κηρυχθεί ο Αλέξανδρος προστατευόμενος παραδοσιακός ορεινός οικισμός.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Μάριος και η σύζυγός του Βίκυ Μουνδρέα, τυχαία «ανακάλυψαν» στην ορεινή Λευκάδα τον Αλέξανδρο, ένα μισό ερειπωμένο, σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό. Από τους μετρημένους στα δάχτυλα κατοίκους του έμαθαν αρκετά για την ιστορία του χωριού, που κάποτε ως κεφαλοχώρι έσφυζε από ζωή, πώς ξέπεσε, πώς το εγκατέλειψαν, πώς έμεινε σαν ένα χωριό φάντασμα με γκρεμισμένα ερείπια των άλλοτε πανέμορφων πέτρινων σπιτιών του.

Ο Μάριος και η Βίκυ αποφάσισαν τότε να φτιάξουν εκεί το σπίτι τους. Σύντομα ακολουθήσαμε και μερικοί άλλοι. Δημιουργήθηκε έτσι μια μικρή ομάδα ανθρώπων και φίλων, οι νέο-Αλεξανδρίτες, που μαζί με τους λίγους παλιούς κατοίκους του βαλθήκαμε να στήσουμε εκεί τα σπίτια μας, να φροντίζουμε το χωριό, να οργανώνουμε τα καλοκαίρια στον Αλέξανδρο συναντήσεις και εκδηλώσεις . Για το χωριό είχε αρχίσει μια νέα εποχή και η σύσταση του Συλλόγου Φηγός, του Συλλόγου των φίλων του Αλέξανδρου, απέβλεπε στην διασφάλιση αυτής της νέας εποχής, στο παρόν και στο μέλλον του χωριού.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε η παρουσία του Μάριου Ποντίκα στο Ελληνικό θέατρο και στην Λογοτεχνία είναι μονοσήμαντη και παραμένει ζωντανή μέσα από το πλούσιο έργο του

Η απουσία όμως του Μάριου από τις συναντήσεις μας εδώ στον Αλέξανδρο, στην πλατεία μας, στις αυλές και στις βεράντες των σπιτιών μας όπου τόσα είπαμε, τόσο γελάσαμε και τόσα ονειρευτήκαμε, αυτή η απουσία δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας φίλε.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com