Μία σπουδαία Διεπιστημονική Συνάντηση στον Αλέξανδρο

2019-07-05 00:00

Μία σπουδαία Διεπιστημονική Συνάντηση στον Αλέξανδρο στις 23,24 και 25 Αυγούστου.

Στον Αλέξανδρο θα πραγματοποιηθεί, από 23-25 Αυγούστου η 1η Διεπιστημονική Συνάντηση με θέμα Μνήμη και Λήθη στον Δημόσιο Χώρο, την οποία διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία CIBA (CITIES IN BALANCE).

Στη Συνάντηση, η οποία γίνεται με τη συνεργασία του Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός” και την υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του γλύπτη Θόδωρου, φίλου του Αλέξανδρου, του “Φηγός” και της Λευκάδας, θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους ο σχεδιασμός, η λειτουργία και η αισθητική των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων σε κατοικημένο περιβάλλον σηματοδοτούνται από μνήμη και λήθη.

Η Συνάντηση θα φέρει σε επαφή θεωρητικούς, επαγγελματίες και μέλη της CIBA με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου για τις ερμηνείες των εννοιών μνήμης και λήθης στον δημόσιο χώρο, και τη διερεύνηση πρακτικών τρόπων εφαρμογής δημοκρατικών, ανοικτών και προσβάσιμων δημόσιων χώρων.

 Η Συνάντηση θα λειτουργήσει ως διεπιστημονική κοινότητα και εργαστήριο στην οποία θα συμμετάσχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, καλλιτέχνες, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έρευνες, μελέτες και υλοποιούμενα έργα για τον δημόσιο χώρο.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

-Δύο πρωινά εργαστήρια με 12 εργασίες και ανακοινώσεις  στην αγροικία Νικο-Μάχεια (πρώην Νήιον) τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνον τα μέλη της CIBA.

-Τρεις ανοικτές απογευματινές συνεδρίες όπου 9 ομιλητές μεγάλου κύρους, θα αναδείξουν προβληματισμούς και προοπτικές για τα θέματα του Δημόσιου Χώρου. Οι συνεδρίες αυτές είναι ανοικτές για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του Αλέξανδρου.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της Συνάντησης.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com