Τριήμερο προβληματισμού και διαλόγου με γενικό τίτλο «Είδαν τα μάτια μας Γιορτές» 8,9,10 Ιουλίου στην πλατεία Αλεξάνδρου Λευκάδας

2010-10-23 00:00

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, η οποία έγινε χωρίς κανένα σχέδιο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αντιλήψεων και νοοτροπιών γύρω από θέματα ανάπτυξης και τρόπου ζωής, οι οποίες οδήγησαν στην απαξίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στην περιθωριοποίηση της τοπικής δόμησης που είχε αναφορά στην ανθρώπινη κλίμακα και τον τοπικό πολιτισμό, την αστικοποίηση μεγάλων παράκτιων ζωνών με ταυτόχρονη εγκατάλειψη των ορεινών παραδοσιακών οικισμών, την τουριστικοποίηση και τυποποίηση για εύκολη κατανάλωση της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού και τέλος τη δραματική υποχώρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, καθώς κάθε κομμάτι καλλιεργήσιμης γης παραδίδεται σαν οικόπεδο βορά στο μαζικό τουρισμό.

Άραγε ποιο μπορεί να είναι το μέλλον ενός τόπου που έχει παραδοθεί άνευ όρων στον τουρισμό εξοβελίζοντας όλες τις άλλες αναπτυξιακές του δυνατότητες και μάλιστα με τη δημιουργία και υπόθαλψη συνθηκών τέτοιων που δεν προσελκύουν τον αληθινό τουρισμό που σημαίνει περιήγηση, ανακάλυψη, σεβασμό στον τόπο και αναζήτηση της ψυχής του, αλλά τον εύκολο τουρισμό της κατανάλωσης του τόπου, του φυσικού του πλούτου και των ανθρώπων του;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα που θα προκύψουν από το διάλογο σας καλεί να απαντήσουμε ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» στο τριήμερο προβληματισμού που οργανώνει με γενικό τίτλο«ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΕΣ…» στις 8, 9 και 10 Ιουλίου στη πλατεία του Αλέξανδρου.

 

ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Τριήμερο προβληματισμού και διαλόγου για την παράδοση, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη στον Αλέξανδρο Λευκάδας
8,9,10 Ιουλίου στην πλατεία Αλεξάνδρου

 

 

 

8 Ιουλίου
7.30 μ.μ.
ακριβώς

 

«Σκάροι ο Άθως της Λευκάδας»
Από την άνθηση στην παρακμή

·         Στρογγυλό τραπέζι με τους Σπύρο Σούνδια φιλόλογο – ερευνητή,Μάρω Φίλιππα – Αποστόλου ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Κώστα Γράψα αρχιτέκτονα, Ανδρέα Λαμπρόπουλο αρχιτέκτονα,Θόδωρο γλύπτη, ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π.

Συντονίζει ο Νίκος Κονδυλάτος πολεοδόμος

·         Το «ντούο» των Παντελή Σταματέλου – Κωστή Θέου (βιολί – τσέλο) σε έργα Bach, Kodaly, Händel-Halvorsen

9 Ιουλίου
7.30 μ.μ.
ακριβώς

«Τα δώρα του Αλέξανδρου»

·         Μια περιήγηση στον κόσμο των βοτάνων και των αρωματικών φυτών της περιοχής από την Brigitte Roth και τον Άρη Κοκοτσή

10 Ιουλίου
9.15 μ.μ.
ακριβώς

«Είδαν τα μάτια μας γιορτές»

·         Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και συζήτηση με το σκηνοθέτη και οινοποιούς της Λευκάδας.

·         Γιορτή με μουσική, ριγανάδα και τοπικό κρασί από τους παραγωγούς: ΤΑΟΛ, Λευκαδίτικη γη, Πλαγιές Λευκάδας, Ρεκατσίνας, Vertzamo, Σύφλογο.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής της
Σοφίας Καλογεροπούλου

Οργάνωση: Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών και την ουσιαστική συμβολή οινοποιών της Λευκάδας

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com