Προτάσεις του "φηγός" στο πλαίσιο του διαλόγου για το πνευματικό κέντρο

2014-12-10 08:00

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του «ΦΗΓΟΣ» σε συνέχεια της συνάντησης της Παρασκευής (28/11/2014)

Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για την πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου να εγκαινιάσει μία διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς και τη χαιρετίζουμε. Ελπίζουμε η συνεργασία αυτή να έχει διάρκεια και να καρποφορήσει αλλάζοντας τα δεδομένα ώστε να επικρατήσουν νέες ιδέες και νέες αντιλήψεις για τα θέματα του Πολιτισμού στη Λευκάδα.

Αν συμφωνούμε όλοι πως το επίπεδο Παιδείας και Πολιτισμού ενός τόπου κρίνεται από τις επικρατούσες νοοτροπίες και συμπεριφορές, τα πολιτισμικά πρότυπα που κυριαρχούν καθώς και τους στόχους και τα οράματα της τοπικής κοινωνίας και αν επίσης συμφωνούμε πως μέτρο όλων αυτών είναι:

  • η εικόνα της πόλης και του δημόσιου χώρου της
  • ο βαθμός  ιεράρχησης του δημόσιου έναντι του ιδιωτικού σε σχέση με την ποιότητα της ζωής μας
  • ο σεβασμός, η διαφύλαξη και η γνήσια έκφραση της τοπικής παράδοσης και του τοπικού πολιτισμού
  • η αναζήτηση ενός τρόπου ανάπτυξης που σέβεται το φυσικό τοπίο,  την τοπική αρχιτεκτονική, την κλίμακα του τοπίου, την ομορφιά του τόπου καθώς και η αγωνία για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σ’αυτόν
  • η προσπάθεια για την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας του τόπου στοιχεία που ανοίγουν το δρόμο στον τουρισμό της γνώσης και της εξερεύνησης έναντι του καταστρεπτικού μαζικού τουρισμού
  • η πρόκριση της ποιότητας έναντι της ποσότητας, του βιώσιμου έναντι του εφήμερου
  • ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η συνεννόηση για το κοινό καλό έναντι του παραγοντισμού, του ατομισμού και της μόνωσης
  • το ενδιαφέρον για πραγματική ποιότητα ζωής που μεταφράζεται στην ποιότητα των σχέσεων μας με τη φύση και το περιβάλλον, των σχέσεων μας με τους άλλους ,των σχέσεων μας με την πόλη η το χωριό που ζούμε και την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον τους                                                                                                             

 τότε  ας κάνουμε τον απολογισμό μας και ας βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.

 Κατά τη γνώμη μας, στη Λευκάδα (όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα)είναι ορατή μία πολύ μεγάλη αντίφαση η οποία, πιστεύουμε, πως πρέπει να μας προβληματίσει όλους σοβαρά: ενώ στη Λευκάδα υπάρχει πλήθος πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, περιβαλλοντικών σωματείων, επιστημονικών συλλόγων και άλλων συλλογικών φορέων,  και ενώ από όλους αυτούς τους φορείς  γίνεται πληθώρα πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένων αυτών των Σχολείων( τόσων που δεν ξέρεις που να πρωτοπάς) εν τούτοις διαπιστώνουμε πως το επίπεδο του πολιτισμού μας στην καθημερινή μας λειτουργία και δράση, ο πολιτισμός της καθημερινότητας όπως λέμε, υστερεί δραματικά, γεγονός που σημαίνει πως δεν πετυχαίνουμε το στόχο μας, αν αυτός είναι «η άνοδος του πολιτιστικού μας επιπέδου» όπως αναφέρουν τα καταστατικά σχεδόν όλων των συλλόγων.

Αυτό όλοι το αναγνωρίζουμε και το ξεπερνάμε με  φράσεις όπως: «δεν έχουμε παιδεία» η «στερούμαστε πολιτισμού» η «εδώ είναι Ελλάδα» κ.λ.π. Έτσι δεν ασχολούμαστε σε βάθος με το θέμα και μένουμε εκεί λέγοντας με απόγνωση πως «δεν αλλάζει αυτή η χώρα» η «για να αλλάξουμε χρειάζεται να περάσουν χρόνια» η «θα αλλάξουμε αλλά πολύ αργά και        σε …βάθος  χρόνου» κ.λ.π.

Θα έπρεπε επίσης να μας ανησυχεί σοβαρά το γεγονός πως αντί ,έχοντας σαν εφόδια  μνήμες και βιωματικές εντυπώσεις από τον τόπο που μεγαλώσαμε, να αναζητούμε γι’ αυτόν μία φυσική εξέλιξη που να χαρακτηρίζεται από την ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο, εντούτοις φαίνεται πως το πρότυπο μας είναι να κάνουμε τον τόπο μας μία μικρογραφία της Αθήνας(παραβίαση η κατάληψη του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου από καταστήματα,cafés,εμπόδια κ.λ.π.,αναρχία και ασυδοσία στην κυκλοφορία και την στάθμευση των αυτοκινήτων, κουλτούρα θεοποίησης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και πρόκρισης του έναντι του πεζού και του ποδηλάτη, διπλοπαρκαρίσματα, κατάληψη των πεζοδρομίων, λεωφόροι εκτός κλίμακας αντί πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, βουλιμία για την άσφαλτο γενικά, δόμηση κατά τα απανταχού της επικράτειας ελληνικά πρότυπα, πινακίδες παντού κ.λ.π.)ενώ για τους ορεινούς μας οικισμούς, αντί να μεριμνούμε για την προστασία τους και την ανάδειξη της αυθεντικής ομορφιάς τους, το πρότυπο μας είναι  οι τουριστικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί!!

Το στοίχημα για το Πνευματικό Κέντρο είναι να προσπαθήσει να εμπνεύσει και να μπεί μπροστάρης σε μία εκστρατεία για να αντιστραφεί αυτή η πορεία, η οποία οφειλόμενη κυρίως στην αλλοτρίωση από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, οδηγεί στη φθορά και την παρακμή. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά του στον Πολιτισμό, τον οποίο από τη θέση του καλείται να υπηρετήσει. Να χαράξει , δηλαδή, το Πνευματικό Κέντρο και να υποστηρίξει μία πορεία για να ξανακερδίσουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες του μαζί με όλα εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και έχουν σχέση με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του. Να σεβαστούμε εμείς τον τόπο μας να τον αγαπήσουμε πραγματικά, να εκτιμήσουμε την αξία του και αυτά που μας προσφέρει, να απολαύσουμε απ’ αυτόν ποιότητα ζωής και τότε είναι σίγουρο πως και οι επισκέπτες μας θα έρχονται για να απολαύσουν την ίδια ποιότητα.

Είναι ανάγκη το Πνευματικό Κέντρο να χαράξει κατευθύνσεις και να στηρίξει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα συμβάλουν σ’ αυτή την πορεία. Να συζητήσουμε για τη ζωή μας στην πόλη και τους οικισμούς μας, για τις αλλοιώσεις και παραμορφώσεις που έχουν υποστεί και αν πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να τις σταματήσουμε, για το πώς θα αλλάξουμε την εικόνα τους ώστε να αποπνέουν ποιότητα, ομορφιά και πολιτισμό, για το πώς θα αναδείξουμε την παράδοση μας  με δράσεις και πρωτοβουλίες γνήσιες και ποιοτικές και όχι τυποποιημένες για τουριστική εκμετάλλευση, για το πώς στη θέση του ανταγωνισμού, της διχόνοιας και της διαίρεσης, θα μπει η θέληση για συνεργασία για το κοινό καλό, για το πώς εν τέλει θα αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές στη ζωή και στην καθημερινότητα μας.

Ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» έχει ανοιχτά ,από την Ε’ Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο, δύο θέματα τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά: το πρώτο αφορά στην αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα και το δεύτερο σε μία πρόταση για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας. Περίληψη των δύο προτάσεων, οι οποίες είναι πρωτίστως προτάσεις πολιτισμού, καταθέτουμε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο και ελπίζουμε να τύχουν της αποδοχής ,και στήριξης του.

Η ΣΤ’ Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο θα γίνει φέτος το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου με θεματολογία που άπτεται των δύο αυτών ανοιχτών θεμάτων και την οποία εν καιρώ θα ανακοινώσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Εν τω μεταξύ ο Σύλλογος μας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του παλαιού Σχολείου με δική του μέριμνα και φροντίδα, έχει αναπτύξει μία δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πάντα πιστός στις αρχές και τους στόχους που περιγράφονται παραπάνω. Τελευταία πρωτοβουλία του αποτελεί η ίδρυση του Café’ «Φηγός» ενός ανοιχτού φόρουμ προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση, δίκην καφενείου,  με αφορμή την ανάγνωση κάποιων λογοτεχνικών κειμένων, την προβολή κάποιας ταινίας η ντοκιμαντέρ η με αφορμή κάποιο άλλο θέμα που μας αφορά, δίνεται η δυνατότητα έκφρασης και διαλόγου σε όλους αυτούς που αναζητούσαν με αγωνία ένα τέτοιο χώρο στη Λευκάδα.

Αρχίσαμε δοκιμαστικά το Σάββατο 29 Νοεμβρίου με ανάγνωση κειμένων του Φώτη Κόντογλου. Η ανταπόκριση, όπως πάντα συγκινητική, μεγαλόκαρδη και συμμετοχική, μας δείχνει το δρόμο και εμείς τον ακολουθούμε.

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στις 19.00,στο Cafe’ “Φηγός» με αφορμή την ανάγνωση κειμένων του Παπαδιαμάντη, συζητάμε θέματα που μας αγγίζουν και σήμερα. Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα τόσο στις δουλειές όσο και στα καλούδια ,προεξοφλούν μία ακόμα ζεστή και ωραία βραδιά.

Με την ευκαιρία να πούμε πως, στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ενότητας, το ανακαινισμένο Σχολείο του Αλέξανδρου είναι ανοιχτό και διαθέσιμο τόσο στο Πνευματικό Κέντρο όσο και σε άλλους Συλλόγους για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων συναφούς περιεχομένου με τις αρχές και τη φιλοσοφία του «Φηγός».

Ενημερώνουμε επίσης το Πνευματικό Κέντρο πως μετά από πρωτοβουλία του «Φηγός»  η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)αποδέχθηκε την πρόταση για συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος της «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» μέσω του οποίου στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθεί, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, με τη διάνοιξη και σηματοδότηση των μονοπατιών των Σκάρων. Ήδη ο «Φηγός» ανήκει και επίσημα στα συνεργαζόμενα σωματεία της ΕΛΛΕΤ.Η συμμετοχή και συνεργασία και του Πνευματικού Κέντρου στο πρόγραμμα αυτό θεωρείται επιβεβλημένη. Άλλωστε υπάρχει και σχετική επιστολή για το θέμα, προς την ΕΛΛΕΤ, του προηγούμενου Δημάρχου.

Τέλος, καθ’ όσον αφορά τις γιορτές λόγου και τέχνης και το φεστιβάλ φολκλόρ, ο σύλλογος μας, καθώς δεν υπήρξε ποτέ κοντά στα δρώμενα, δε μπορεί να εκφράσει έγκυρη άποψη πλην γενικών παρατηρήσεων οι οποίες ,και αυτές, είναι σχετικές με τις αρχές του:

  • το φεστιβάλ φολκλόρ, με την πάροδο του χρόνου έχει εκφυλιστεί και δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές που το καθοδηγούσαν άνθρωποι εμπνευσμένοι όταν αποτελούσε…. Το Πολιτιστικό Γεγονός για τη Λευκάδα. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πανηγύρι, θυσία και αυτό, όπως όλα, στο βωμό του τουρισμού.
  • θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα ώστε να μετατραπεί από πανηγύρι σε ένα σοβαρό πολιτιστικό γεγονός που να χαρακτηρίζει τη Λευκάδα όπως ακριβώς γίνεται  με αντίστοιχα γεγονότα σε άλλα νησιά και τόπους της πατρίδας μας
  • η διαίρεση των δυνάμεων που υπηρετούν τον Πολιτισμό αντί της ενότητας και της συνεργασίας λειτουργεί σε βάρος του Πολιτισμού καθώς προδίδει ματαιοδοξία, παραγοντισμό και άλλου είδους σκοπιμότητες ξένες προς τον Πολιτισμό.
  • να υπάρχει ένα δεύτερο, εγχώριο, πολιτιστικό γεγονός, ξεχωριστό απ’ αυτό του διεθνούς φεστιβάλ, το οποίο θα απευθύνεται στα πολιτιστικά σωματεία της Λευκάδας. Στο διεθνές φεστιβάλ η Λευκάδα να εκπροσωπείται από ένα συγκρότημα το οποίο θα αποτελείται από τους καλύτερους χορευτές όλων των συγκροτημάτων.
  • τα συνέδρια που γίνονται στο πλαίσιο των γιορτών λόγου και τέχνης να έχουν σαν κύριο περιεχόμενο θέματα σχετικά με την τοπική παράδοση και τον τοπικό πολιτισμό. Να αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν σ’ αυτά τα πεδία και να αναζητούνται λύσεις. Να φαίνεται δηλαδή πως υπάρχει ενδιαφέρον και αγωνία για το παρόν και το μέλλον του τόπου και να εκδηλώνεται έμπρακτα τόσο από τους διοργανωτές με τη θεματολογία που επιλέγουν όσο και από τους συμμετέχοντες.
  • Για τη διοργάνωση τόσο των γιορτών λόγου και τέχνης όσο και του φεστιβάλ φολκλόρ να ζητείται η γνώμη, η συνδρομή, και η συμβολή των Λευκαδιτών που έχουν σημαντική παρουσία και έχουν διακριθεί με την παρουσία και την προσφορά τους στα αντίστοιχα πεδία, των γραμμάτων δηλαδή, των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα.

 

                                                                             Λευκάδα 10 Δεκεμβρίου 2014

                                                                                          Το Δ.Σ. του «Φηγός»

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com