Γιώργος Γραμματικάκης

2013-07-12 22:12

Αγαπητοί φίλοι,

Θα προτιμούσα, αντί να στέλνω,  όπως οι πολιτικοί, ευχές για την ευόδωση ενός σπουδαίου τριημέρου στον «Αλέξανδρο», να είμαι κι εγώ εκεί απόψε, να ανταλλάξω μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς, να χαρώ το τοπίο και την παρέα σας.  Σήμερα όμως, 12 Ιουλίου, αρχίζει ένα μεγάλο συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Σητεία της Κρήτης, όπου είχα προ πολλού δεσμευθεί να είμαι ομιλητής. Έτσι, ενώ  εγώ θα μιλώ για τα άστρα και την μοίρα τους, εσείς, πιό τυχεροί από εμένα, θα περιβάλλεσθε απλώς από τα άστρα, και η σκέψη σας θα εστιάζει στην πορεία της πατρίδας και του Έλληνα.

Έχω, αγαπητοί φίλοι,  πολλές φορές διατυπώσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν κινείται τόσο από τους επίσημους θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα η τις βαρύγδουπες οργανώσεις της. Κινείται με αιχμές, αιχμές ανθρώπων που πράττουν το ορθό και το δύσκολο. Aποτελούν μια άλλη Ελλάδα, την παράλληλη Ελλάδα.   Μια τέτοια «αιχμή» ανθρώπων, είναι νομίζω και η παρέα του «Αλέξανδρου». Έτσι προσπαθεί,  ανασκάπτοντας το παρελθόν, να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό μέλλον, από αυτό που τα λογής λογής σκοτάδια μας έχουν ετοιμάσει. Υποθέτω ότι η περυσινή, αλλά και η  φετινή θεματολογία των εκδηλώσεων, δεν υπαγορεύεται έτσι από ένα ευγενή, και πάντως αξιοθαύμαστο ρομαντισμό. Είναι περισσότερο η άρνηση της Ελληνικής «πραγματικότητας», που χρόνια τώρα ισοπεδώνει τα τοπία και τις ψυχές των ανθρώπων.

Απετέλεσε βέβαια χαρά για μένα, αλλά και σημάδι  κοινών αντιλήψεων, το ότι για την φετινή εκδήλωση επιλέχθηκε προς σχολιασμό, ανάμεσα σε  κείμενα πολύ αξιότερων  διανοητών, και ένα δικό μου. Σας ευχαριστώ πολύ. Η  λύπη για την απουσία μου γίνεται έτσι διπλή, και απαλύνεται  μόνον από το υψηλό επίπεδο των εισηγητών, που είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσουν τα θέματα που θίγονται περιεκτικά και στο κείμενο μου με ευρύτητα και γνώση.

Από την Κρήτη, λοιπόν, που υποφέρει από ένα επιδερμικό τουρισμό και αξίες πλαστικές, διατηρεί ωστόσο, όπως και η Λευκάδα, σπουδαίες εστίες πολιτισμού, σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου. Θα είναι σαν να  ακούω από μακριά τις συζητήσεις και τις ωραίες μουσικές του τριημέρου , τον κυματισμό της ποίησης και τους ήχους της παραδόσεως.

Να ‘στε όλοι καλά.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com