Ε' συνάντηση Ιουνίου στον Αλέξανδρο (28,29 Ιουνίου 2014)

2014-06-28 20:23

Ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός», στο πλαίσιο της Ε’ Συνάντησης Αλεξάνδρου υποδέχεται φέτος στη Λευκάδα δύο από τους κορυφαίους οργανισμούς της πατρίδας μας, το Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης – Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Η πρόσκληση της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi από τον «Φηγός» αποσκοπεί σε μία προσπάθεια για την αναβίωση της τέχνης του αργαλειού και στη Λευκάδα. Από τα Ομηρικά έπη η Πηνελόπη υφαίνει το μέλλον. Ο Mohanda Gandhi, ως μία ιδανική έκφραση της μη βίας, προέβαλλε την ιδέα της οικιακής παραγωγής και χειροτεχνικής κατασκευής των υφαντών. Εξ άλλου απευθυνόμενος στο λαό του έλεγε πως «ο μόνος τρόπος να φύγει από εδώ ο Εγγλέζος είναι να πάρουμε ξανά τις τέχνες των γονέων μας στα χέρια μας». Έτσι προέκυψε το όνομα της Αποστολής και μέσω αυτού το σύνθημα της κυρίας Βαρβάρας Τερζάκη-Παλλήκαρη, συντονίστριας και εμπνεύστριας της Αποστολής, «να υφάνωμε το μέλλον με τα δικά μας χέρια».

Η Ομάδα της Αποστολής υποστηρίζεται από προσωπικότητες που προέρχονται από διάφορους χώρους της Επιστήμης και της Τέχνης διεθνώς, με επικεφαλής την κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων, το Ευρωπαϊκό Σχολείο.

Στόχοι της Αποστολής είναι η αναβίωση της ιερής τέχνης της Υφαντικής πρώτα στην Κρήτη (πράγμα που γίνεται με εξαιρετική επιτυχία μέχρι σήμερα) και ύστερα σε όλη την Ελλάδα (η Λευκάδα έχει την τιμή της πρώτης επίσκεψης), η θεμελίωση καινοτόμων διδακτικών παρεμβάσεων στα σχολεία και η ανάπτυξη οικονομιών μικρής κλίμακας μέσω μιας προσωπικής ενασχόλησης και παραγωγής μεγάλης αξίας. Επίσης η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων μέσω της υλοποίησης διαφόρων δράσεων και συζητήσεων αλλά και ανταλλαγής γνώσεων, καταγραφών, διηγήσεων καθώς και της διοργάνωσης κορυφαίων συναντήσεων όπως αυτής του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (2 Νοεμβρίου-29 Δεκεμβρίου).

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι γνωστή πανελληνίως για την πολυετή (εδώ και σαράντα χρόνια) δράση της για την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» έχει ήδη εγκαινιάσει μία μορφή συνεργασίας με την ΕΛΛΕΤ μέσω του προγράμματος της «Μονοπάτια Πολιτισμού» σχετικά με τα μονοπάτια της Λευκάδας στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος της Λευκάδας.

Στην Ε’ Συνάντηση του Αλέξανδρου θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά (ψυχή της ΕΛΛΕΤ) σαν εισαγωγή σε μία πρόταση που θα παρουσιάσει ο «Φηγός»για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, η οποία αποτελεί το καταστάλαγμα των εμπειριών και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν στα πέντε αυτά χρόνια που συμπληρώθηκαν από την Α’ Συνάντηση του Αλέξανδρου.

Η πρόταση αυτή βασίζεται στο δίκτυο των Μοναστηριών και τα μονοπάτια που τα ενώνουν ως ένας ιστός πολιτισμού στην ενδοχώρα της Λευκάδας και ταυτόχρονα κέντρο ανάπτυξης μιας αξιοβίωτης τοπικής οικονομίας βασισμένης στην τοπική παράδοση, τον πολιτισμό, τον φυσικό πλούτο και την πρωτογενή παραγωγική διαδικασία καθώς και τον τουρισμό ο οποίος θα εντάσσεται αρμονικά σ’ αυτό το περιβάλλον, θα είναι δηλαδή ένας τουρισμός με πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητα.

Είναι ευνόητο πως για να ευδοκιμήσουν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αναγκαία μία ευρύτερη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ κυρίως των φορέων και συλλόγων των ορεινών περιοχών αλλά και η αμέριστη στήριξη τους από τους θεσμικούς φορείς (Ιερά Μητρόπολη, Δήμος, Περιφέρεια , Τοπικές Κοινότητες) και τα Σχολεία.

Ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη εκπρόσωπος της οποίας θα είναι ένας από τους εισηγητές της δεύτερης ημέρας, επ’ ευκαιρία μάλιστα του διημέρου η Ιερά Μητρόπολη, ως ένδειξη υποστήριξης της προσπάθειας αυτής, θα τελέσει εσπερινό στα Μοναστήρια του Αγ. Γεωργίου των Σκάρων και του Αγ. Ιωάννη στο Λιβάδι προκειμένου να τα επισκεφθεί και να τα γνωρίσει το κοινό.

 

Μία πρόταση από τον Φηγός (από τον Νίκο Κονδυλάτο).docx (18,4 kB)

Μία πρόταση ανάπτυξης για την ορεινή Λευκάδα από τον Ανδρέα Λαμπρόπουλο.docx (52,3 kB)

Τα μοναστήρια της Λευκάδας. Αναδίφηση στην Ιστορία – Ενατένιση στο μέλλον τους ( Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης).docx

Τα μοναστήρια της Λευκάδας.pdf

 

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com