ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ-ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

2014-12-14 21:47

Ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους αυτούς που, αυτά τα δύσκολα χρόνια, στάθηκαν στο πλευρό του και με τη συμπαράσταση και συνδρομή τους, ηθική και υλική, συνέβαλαν στο έργο της ανακαίνισης των δύο δημόσιων κτιρίων του Αλέξανδρου, του πρώην κοινοτικού καταστήματος και του Δημοτικού Σχολείου.

Σήμερα, με χαρά και περηφάνια, παραδίδουμε τα δύο αυτά κτίρια στην κοινωνία της Λευκάδας, το μεν πρώτο ως Γραφεία του «Φηγός» και κατ’ επέκταση ως κέντρο προβληματισμού και διαλόγου, ιδιαίτερα πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας και το δεύτερο ως ένα ανοιχτό βήμα Πολιτισμού.

Το Δημοτικό Σχολείο είναι επομένως ανοιχτό από σήμερα σε οποιονδήποτε το ζητήσει (Πνευματικό κέντρο, συλλόγους, ομάδες ενεργών πολιτών, μεμονωμένους πολίτες) για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτισμού, τέχνης και προβληματισμού που συνάδουν με το πνεύμα και τις αρχές του «Φηγός» όπως αυτές έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των Λευκαδιτών στις πέντε συναντήσεις του Ιουλίου στον Αλέξανδρο καθώς και στις άλλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του συλλόγου μας.

Θα είμαστε, συνεπώς, αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία και εκδήλωση μέσω της οποίας αμφισβητούνται τα κρατούντα πολιτισμικά πρότυπα που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κατανάλωσης, τις συνέπειες του οποίου αντιλαμβανόμαστε σήμερα ευκρινώς τόσο στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, όσο και στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, το τοπίο, τους πατρογονικούς μας οικισμούς, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Θα είμαστε επίσης συνεργοί σε κάθε εκδήλωση η πρωτοβουλία που στόχο έχει, αμφισβητώντας το σημερινό, χωρίς μέτρο και όραμα, μοντέλο ανάπτυξης της Λευκάδας, να προτείνει νέους δρόμους που προτάσσουν την ποιότητα έναντι της ποσότητας, τον πολιτισμό της αειφορίας και την ομορφιά έναντι του εφήμερου και της ασχήμιας, το είναι έναντι του έχειν.

Πέραν αυτών θα είμαστε ανοιχτοί και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία που δεν θα συμβάλει στην «άνοδο του πολιτιστικού μας επιπέδου» αλλά θα συντείνει στη μείωση του ελλείμματος ουσιαστικής παιδείας και έμπρακτου πολιτισμού που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας.

Τέλος, με την ευκαιρία της αποπεράτωσης των δύο κτιρίων, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αξία του εθελοντισμού και ακόμα περισσότερο το πόσο πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική είναι η ενεργητική συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό, από την παθητική αναμονή επιδοτήσεων, δημοτικών χορηγιών και άλλων νεοελληνικών μεθόδων και πρακτικών, οι οποίες συνήθως επιτυγχάνονται μέσω της ανάπτυξης πελατειακών-ψηφοθηρικών σχέσεων και κομματικών συναλλαγών.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com