Η πρόταση του "φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα

2014-12-10 09:00

    Η παρουσία, τον περασμένο Ιούνιο, στον Αλέξανδρο, της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης, έδωσε την ώθηση για την ίδρυση και λειτουργία ομάδας αργαλειού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του «Φηγός». Έτσι σήμερα είναι εγκαταστημένοι,  στο παλαιό Σχολείο του Αλέξανδρου, το οποίο, πρέπει να σημειωθεί, έχει ανακαινισθεί πλήρως με μέριμνα και φροντίδα του «Φηγός», δύο αργαλειοί οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή αρκετών γυναικών, αλλά και…. ανδρών, των οποίων η προθυμία και έφεση αξίζουν της προσοχής μας.

Είναι, όμως, προφανές πως η φιλοδοξία  για τη διάσωση και αναβίωση της ιερής τέχνης του αργαλειού στη Λευκάδα, δε μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον από τις μικρές δυνάμεις του «Φηγός».

    Έχοντας γνώση, εξ αρχής, του γεγονότος αυτού, προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε και άλλες τοπικές δυνάμεις ακολουθώντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Κρήτης. Έτσι φέραμε σε επαφή τη Σχολική Σύμβουλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με το παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης το οποίο έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει στην Κρήτη, σε συνεργασία με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, σχετικά προγράμματα στα σχολεία της Κρήτης. Επίσης υπήρξαν μηνύματα στήριξης της προσπάθειας εκτός από την Σχολική Σύμβουλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το Β’ Γυμνάσιο καθώς και από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στα αρνητικά σημειώνουμε την παντελή απουσία από τις εκδηλώσεις του Ιουνίου των υπευθύνων του Πνευματικού Κέντρου και κατ’ επέκταση την παντελή αγνόηση της προσπάθειας(υπάρχει το δικαιολογητικό της αποχώρησης, εάν αυτό θεωρείται δικαιολογητικό!).

    Θεωρούμε πως το ρόλο του Συντονιστή και Υποκινητή της προσπάθειας αυτής, εάν φυσικά πιστεύει σε αυτήν, μπορεί να τον παίξει το Πνευματικό Κέντρο. Η προσπάθεια για την αναβίωση της ιερής τέχνης της υφαντικής να αγκαλιάσει όλη τη Λευκάδα, το κάθε χωριό της  (πεδίον δόξης λαμπρό και για τους τοπικούς συλλόγους)βάζοντας στο «παιχνίδι» και τα σχολειά της Λευκάδας. Είναι ευνόητο πως εμείς, με αυτά που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα για το θέμα, τόσο από οργανωτικής πλευράς όσο και τεχνικής αλλά και επικοινωνίας είμαστε στο πλευρό σας, ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία.

   Θεωρούμε πως μόνον μέσα από τέτοιες συνεργασίες για θέματα που έχουν σχέση με τον πραγματικό τοπικό πολιτισμό, υπό τον όρο φυσικά  ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπίζονται από όλους με γνήσιο και αυθεντικό τρόπο και όχι χάριν εντυπωσιασμού η απλά για τις ανάγκες του τουρισμού, μπορούν να οδηγήσουν σε μία άλλη κατεύθυνση τα πράγματα του Πολιτισμού στη Λευκάδα. Και πάντα να γίνεται προσπάθεια για την πιο πλατειά συσπείρωση και συνεργασία σε κάθε πεδίο δράσης και σε κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία.

   Κοντολογίς αυτό που χρειάζεται είναι, το πνευματικό κέντρο να μπορέσει να εμπνεύσει και να εμφυσήσει μία νέα πνοή και μία νέα αντίληψη για τον Πολιτισμό που θα διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία της Λευκάδας και κυρίως στους τοπικούς συλλόγους και τα πολιτιστικά σωματεία.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com