ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΟΡΦΕΑ-ΦΗΓΟΣ ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

2016-12-20 00:00

  Με αφορμή το γεγονός της έναρξης των προκαταρκτικών εργασιών για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τα δάκρυα του βουνού» που θα γίνουν στη Λευκάδα, η κινηματογραφική λέσχη του Ορφέα σε συνεργασία με τον «Φηγός» αφιέρωσε, εμβόλιμα, μία από τις καθιερωμένες ημέρες προβολής, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στον σκηνοθέτη, προβάλλοντας την τελευταία του ταινία «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ-Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΙΑΣ ΗΜΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ». Στην εκδήλωση στην οποία παρέστη και μίλησε και ο σκηνοθέτης για τη νέα του ταινία, χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Λευκάδας, η κα Τούλα Σκληρού ως εκπρόσωπος της Λέσχης, η κα Λουκία Κατωπόδη υπεύθυνη πολιτισμού της Αντιπεριφέρειας Λευκάδας και ο Νίκος Κονδυλάτος ως εκπρόσωπος του «Φηγός». Στη συνέχεια παραθέτουμε το χαιρετισμό του Νίκου Κονδυλάτου:

  Ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» καλωσορίζει και πάλι τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, χειμώνα αυτή τη φορά, στη Λευκάδα.

  Είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τις εκδηλώσεις Πολιτισμού στη Λευκάδα, πως ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» υποδέχεται κάθε Αύγουστο τον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο στην πλατεία του Αλέξανδρου, όπου προβάλλεται κάθε νέα ταινία του και αναλύεται πολύπλευρα στο διάλογο που ακολουθεί με τον σκηνοθέτη.

  Μάλιστα αποσπάσματα από τη σημερινή ταινία για το Γρηγόρη Λαμπράκη είχαν προβληθεί τον Αύγουστο του 2013 σε πρώτη παγκόσμια προβολή σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο ανθρώπινη πλατεία του Αλέξανδρου, γεγονός που πιστοποιεί τη βαθειά σχέση εκτίμησης και φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στο δημιουργό και τον Αλέξανδρο και τον «Φηγός».

  Σήμερα ο «Φηγός» με τις λιγοστές υλικές δυνάμεις που διαθέτει αλλά με πλούσια ψυχικά και ηθικά αποθέματα στέκεται στο πλευρό του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και συνδράμει την προσπάθεια του από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες της νέας του ταινίας «Τα δάκρυα του βουνού» της οποίας τα γυρίσματα θα γίνουν στη Λευκάδα.

  Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά καθώς ο μοναχικός δρόμος που έχει ακολουθήσει ο «Φηγός» στη Λευκάδα αναζητώντας τον χαμένο τρόπο, βρίσκει διόδους επαφής και επικοινωνίας και στις ταινίες του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου όπου ανιχνεύεις αυτό τον άλλο τρόπο δοσμένο αριστοτεχνικά και αισθαντικά, με τη γνωστή ποιητική και εικαστική ματιά που χαρακτηρίζει όλες τις ταινίες του.

  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Α΄Συνάντηση του Ιουλίου στον Αλέξανδρο το 2010, δανείστηκε τον τίτλο της από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Είδαν τα μάτια μας γιορτές» έναν ύμνο στη χαρά της ζωής, της παραγωγής και της δημιουργίας μέσα από τις γιορτές-τελετουργίες που χαρακτήριζαν τον τρόπο της συγκομιδής και παραγωγής των πρωτογενών αγαθών, του ψωμιού, του λαδιού και του κρασιού, όπου η βιωματική σχέση του ανθρώπου με τα δέντρα και τα κτίσματα καθιστά το ατομικό, δημιουργό της συλλογικής μνήμης και θεμέλιο λίθο στη διατήρηση της μνήμης και της ιστορίας του τόπου.

  Αυτό το περιβάλλον και αυτά τα κτίσματα, αλώνια, λιοτρίβια, μύλους, ληνούς, τα απομεινάρια μιας μακραίωνης αρχιτεκτονικής, ψάχνουμε να βρούμε σήμερα σε όλη τη Λευκάδα για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Στέλιου καθώς και τα πρόσωπα που θα μπουν στο πνεύμα αυτής της εποχής για να ενσαρκώσουν τους ήρωες του.

  Θεωρούμε πως το έργο δημιουργών με την ποιότητα, την κινηματογραφική παιδεία και την τέχνη του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου αξίζει κάθε στήριξης και συμπαράστασης και είμαστε σίγουροι πως οι αρχές του τόπου, οι συλλογικοί φορείς και η τοπική κοινωνία θα σταθούν στο πλευρό του και θα συνδράμουν την προσπάθεια του(πράγμα που ήδη γίνεται με ενθουσιασμό) στα γυρίσματα της νέας του ταινίας ,πολλώ μάλλον που η κινηματογραφική του ματιά και η τέχνη του, αλλά και η θέση που κατέχει στον κόσμο του κινηματογράφου, αποτελούν εγγύηση πως η ταινία θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την αληθινή Λευκάδα και μάλιστα σε ένα διαφορετικό κοινό με μεγαλύτερες απαιτήσεις ποιότητας και πολιτισμού.

  Άλλωστε «Τα δάκρυα του βουνού» από την αρχή των γυρισμάτων μέχρι την ολοκλήρωση και την προβολή της ταινίας συνιστούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Λευκάδα και σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε.

  Τέλος, εκ μέρους του «Φηγός», θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς την κινηματογραφική λέσχη του Ορφέα και ιδιαίτερα την κυρία Τούλα Σκληρού, που εδώ και 47 χρόνια εργάζεται επίμονα, αθόρυβα και μεθοδικά για να υπάρχει αυτή η εστία πολιτισμού για τη Λευκάδα. Μάλιστα για το γεγονός ότι δεν πτοήθηκε ούτε από το θλιβερό γεγονός του καλοκαιριού και την καταστροφή του Απόλλωνα αλλά συνέχισε με πείσμα τον αγώνα της ώστε η λέσχη να μη διακόψει τη λειτουργία της και να έχουμε έτσι την ευκαιρία όλοι εμείς σήμερα να βρισκόμαστε εδώ, εμάς μας συγκινεί ιδιαίτερα και αισθανόμαστε προς τούτο ευγνώμονες, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα, στην κλειστή κοινωνία που ζούμε, εκτός  όλων των άλλων, όπως π.χ. η χαρά της συνεύρεσης και επικοινωνίας, να ερχόμαστε, μέσα από τη μαγεία του κινηματογράφου, σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις και ρεύματα, ιδέες και προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο σύγχρονο κόσμο.

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com