Επιστολή της Αναστασίας Γαζή

2015-02-19 00:00

Αγαπητέ Νίκο και μέλη του συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός»

Με το παρόν θα ήθελα να σας συγχαρώ  για την πρωτοβουλία δημιουργίας του δικτυακού τόπου "φηγός" στον οποίο όπως διαφαίνεται μετουσιώνεται δημιουργικά μια ανιδιοτελής προσπάθεια ετών, για την ανάδειξη της διαφορετικής Λευκάδας.

Με αφορμή την πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία και  την γόνιμη συνεργασία   του παρελθόντος,  θα ήθελα να σας  προτρέψω προς την κατεύθυνση της  υλοποίησης  της πρότασης  σας, για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας η οποία είναι εξαιρετικού  ενδιαφέροντος και επαρκώς αιτιολογημένη για να προχωρήσει.


Τα μοναστήρια της Λευκάδας είναι αναμφισβήτητα πυλώνας πολιτισμού για το νησί, αλλά από την άλλη και άρρηκτα συνδεδεμένα με ιστορικές μνήμες, με χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και στοιχεία της περιβαλλοντικής ιστορίας της Λευκάδας, διότι βρίσκονται σε περιοχές   ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, που εκάστη έχει να αναδείξει χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιωτικού επτανησιακού τοπίου.

Στο πέρασμα των χρόνων και καθώς εξέλιξα τις σπουδές μου στο επίπεδο της  "Ιστορίας Τοπίου " και εν μέρει την περιβαλλοντική  αρχαιολογία ( Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου), θα ήθελα να εμπλουτίσω την πρόταση σας με δεδομένα περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής σημασίας.


Η αξιοζήλευτη πορεία του συλλόγου σας, με ωθεί στην αποστολή σε σας της αδημοσίευτης διατριβής μου που περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Θα τη βρείτε ως συνημμένο αρχείο. Δυστυχώς είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα. Όμως μπορώ να μεταφράσω αρκετά σημεία της ώστε να δημιουργηθεί μια αντιστοιχία μεταξύ του Περιβάλλοντος  της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας του Τοπίου της Λευκάδας, σε σχέση πάντα με την πρόταση που εισηγείσθε.


Όσον αφορά στην ανάδειξη του δάσους των Σκάρων και την κήρυξη του ως Εθνικό Δρυμό θα θέσω υπόψιν σας τα εξής:


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Ν. 996/71 ( ΦΕΚ 192Α) αρθ. 3 ( που τροποποιεί το αρθ. 78 του ΝΔ 86/69) η περιοχή των Σκάρων δεν μπορεί να αποτελέσει Εθνικό Δρυμό καθώς α) εκλείπει η έκταση –  μόνο ο πυρήνας του δρυμού θα πρέπει να είναι 1500ha ( 15000 στρ) , β) δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς  καθώς τα δρυοδάση χρησιμοποιούντο στο παρελθόν και σήμερα για πολλές χρήσεις ( τα στοιχεία του κτηματολογίου ίσως βοηθήσουν σε πρώτη φάση αν και δεν είναι οριστικοί οι χάρτες). Πάντως στα ΓΑΚ Λευκάδας υπάρχει σχετικός φάκελος περί « Δημοσίου Δάσους  Σκάρων»

 

γ) δεν έχει αποσαφηνιστεί ο χαρακτήρας της συνολικής έκτασης δηλ. αν ομιλούμε για  περιοχές δάσους, δασικής έκτασης ή χορτολιβαδικές, με επίσημη πράξη της Διοίκησης ( Δ/νση Δασών Λευκάδας).


Ως εκ τούτου, η μόνη πρόσφορη οδός είναι η κήρυξη εκτάσεων του ορεινού όγκου ως Αισθητικό Δάσος ή Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης
σύμφωνα με την παρ 2 ή 3  του αρθ. 3 του Ν. 996/71. 

Η παράγραφος 2 αναφέρεται σε Αισθητικά Δάση, τα οποία θα πρέπει να είναι Δάση ή φυσικά τοπία ( για τον όρο Δάσος απαιτείται υποχρεωτικά πράξη της Διοίκησης ως προείπαμε  περί του χαρακτήρα, από την Δ/νση Δασών Λευκάδος.) Κάτι τέτοιο απ’ όσο δύναμαι να γνωρίζω δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ( με κάθε επιφύλαξη). Μπορεί  
να ζητηθεί αν δεν έχει αιτηθεί.


Στην περίπτωση της παρ. 3 « Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» αποφεύγονται οι σκόπελοι περί του χαρακτήρα της έκτασης καθώς ο νόμος περιγράφει τα " Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης"


 ως εκτάσεις Δημόσιαι ή μή, που παρουσιάζουν ιδιαιτέραν παλαιοντολογικήν γεωμορφολογικήν και ιστορικήν σημασία. Τέτοια στοιχεία υφίστανται για
τους Σκάρους  γι 'αυτό και η περίπτωση αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Διατηρητέο μνημείο της Φύσης μπορεί να είναι μεμονωμένα δέντρα ή συστάδες δέντρων, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική αισθητική και ιστορική σημασία.

Τις προσεχείς μέρες θα σας αποστείλω τον τρόπο υποβολής μιας τέτοιας πρότασης η οποία είθισται να έχει την στήριξη της Τοπικής Δασικής Υπηρεσίας.
Επίσης θα σας αποστείλω  μια τεκμηρίωση της πρότασης η οποία κρίνεται απαραίτητη.
Ελπίζω να βοήθησα στο ελάχιστο την προσπάθεια σας, η οποία κρύβει ένα ανίκητο κριτήριο, την ελπίδα.



Φιλικά,


Γαζή Αναστασία

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com