Β' συνάντηση Ιουλίου στον Αλέξανδρο (15,16,17 Ιουλίου 2011)

2011-07-15 00:00

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΛΛΙΩΣ -Τριήμερο προβληματισμού και διαλόγου για τον δημόσιο χώρο στη Λευκάδα» από τον Σύλλογο Φίλων Αλεξάνδρου "Φηγός"

Οι άνθρωποι πάντα επεδίωκαν να μετακινούνται και να ταξιδεύουν, για την επιβίωση, για το κέρδος ή απλώς από περιέργεια γνώσης νέων τόπων και εμπειριών. Ωστόσο η χάραξη, η διάνοιξη και η κατασκευή δρόμων πραγματοποιήθηκε μόνον αφού οι εγκατεστημένες σε μόνιμους οικισμούς κοινότητες αποφάσισαν να συνδεθούν μεταξύ τους, με σταθερούς δεσμούς στο χώρο, με ασφαλείς «γραμμές» που ενώ κατατέμνουν βίαια το φυσικό τοπίο, ενώνουν πόλεις και πολιτισμούς, ώστε να διευκολυνθεί το σμίξιμο ανθρώπων, εμπορευμάτων, ηθών και ιδεών.

Οι δρόμοι είναι έργα για τα οποία χρειάζονται αποφάσεις των κοινωνιών, κατασκευάζονται και συντηρούνται με κόπο και ενίοτε αποτελούν θαυμαστά επιτεύγματα τεχνολογίας. Κατά μήκος τους αναπτύσσονται νέες δραστηριότητες, νέοι οικισμοί που και αυτοί με τη σειρά τους ακτινοβολούν στο χώρο, με νέους δρόμους προς κάθε κατεύθυνση και προορισμό, ώσπου ένα απέραντο δίκτυο να καλύψει τον πλανήτη μας. Έτσι σ” αυτή τη στενή αλληλεξάρτηση δρόμων και κοινωνιών αντικατοπτρίζεται το επίπεδο πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί σε κάθε τόπο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να αναρωτηθούμε, αν και πως στην κατάσταση των οδικών συνδέσεων γύρω από τις πόλεις -και μέσα σ” αυτές- καταγράφεται η ακμή και η παρακμή της αντίστοιχης κοινωνίας.

Άραγε ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι οικισμοί στο ελληνικό τοπίο σήμερα επιδεικνύει υψηλό επίπεδο επιτευγμάτων ή μήπως προδίδει κοινωνική και πολιτισμική κρίση θεσμών και αξιών;

Για παράδειγμα ποιες αξίες ανθρώπινης επικοινωνίας και ανάπτυξης στο χώρο υπηρετεί ο τρόπος ενσωμάτωσης του ΙΧ αυτοκινήτου στην ελληνική κοινωνία και στις συνειδήσεις των σύγχρονων Ελλήνων;

Αποτελεί κοινή παρατήρηση ότι το οδικό δίκτυο της χώρας σχετίζεται στενά με την αξίωση για την «πάση θυσία» εξυπηρέτηση του ΙΧ, αξίωση που συνοδεύεται με την αδιαφορία για τις συνέπειες στο περιβάλλον, στην κλίμακα του τοπίου, στη λειτουργία και στην αισθητική της πόλης, στην ποιότητα ζωής.

Έτσι λεωφόροι ανοίγονται βιάζοντας γαλήνιους τόπους, τραυματισμένα δένδρα κρέμονται σα λείψανα στις άκρες ξυρισμένων πρανών μέσα σε διαταραγμένα δάση, στις πόλεις και στους οικισμούς πεζόδρομοι και πεζοδρόμια παραβιάζονται από τα αυτοκίνητα, και όλο και μεγαλύτεροι χώροι στάθμευσης, αντί των πεζοπορικών διαδρομών και των ποδηλατοδρόμων.

Από την άλλη τα ορεινά μονοπάτια, αγωγοί επικοινωνίας και πολιτισμού άλλοτε, σήμερα αντί να αποτελούν πρότυπο βιώσιμης μετακίνησης, καταστρέφονται, μαζί με το φυσικό τοπίο που τα περιβάλλει.

Ιδιαίτερα σε τουριστικούς τόπους όπως η Λευκάδα, η προσπάθεια εξυπηρέτησης της τουριστικής παλίρροιας του καλοκαιριού προκαλεί αλόγιστη επέκταση του οδικού δικτύου, που συνεπάγεται επέκταση και του οικιστικού ιστού, με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον του νησιού και στην ποιότητα ζωής.

Άραγε με ποιες πολιτικές και μέτρα μπορεί να ελεγχθεί η δυναμική των οδικών δικτύων προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου, ώστε να διασωθεί σήμερα και να παραμείνει βιώσιμος στο μέλλον;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 15 Ιουλίου, 20.00
Από τη Λευκάδα έως τους Σκάρους.
Σκέψεις και Συμπεράσματα από Μια Διαδρομή.

Δήμητρα Κεφαλά,
Εκπαιδευτικός Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών
«Αλλάζω εγώ, αλλάζεις εσύ, αλλάζει ο κόσμος μας

Μανώλης Κορρές,
Καθηγητής ΕΜΠ
Οι δρόμοι πριν το αυτοκίνητο

Μαργαρίτα Καραβασίλη,
Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΥΠΕΚΑ
«Από τη Λευκάδα έως τον Αλέξανδρο»

Νατάσσα Γαζή,
Δασοπόνος
«Από τον Αλέξανδρο έως τους Σκάρους»

Το διάλογο θα συντονίζει ο γλύπτης Θόδωρος ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία που θα μας ταξιδέψει στους μουσικούς δρόμους της ανατολικής Μεσογείου.
Θα παίξει το τρίο,
Σύλβια Κουτρούλη (νέϊ),
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο / έγχορδα),
Έφη Ζαϊτίδου (κανονάκι).

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Βαλαμόντε, με έργα από ιδιωτικές συλλογές

Σάββατο 16 Ιουλίου, 20.00
Οι Δρόμοι Αλλιώς
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις του Οδικού Δικτύου στη Λευκάδα

Νίκος Κονδυλάτος,
Πολεοδόμος
«Συνάδει η εικόνα των δρόμων της Λευκάδας με την κλίμακα του τοπίου και τον πολιτισμό της;»

Θάνος Βλαστός,
Καθηγητής ΕΜΠ
Δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη Λευκάδα. Γιατί και πώς;

Σάκης Ψυχογιός,
Πολεοδόμος, Διευθυντής Εταιρίας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών
Η σημασία της ενοποίησης των χώρων ενδιαφέροντος της πόλης – πεζόδρομοι

Ευγενία Φλογαϊτη,
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
“Για ένα πρόγραμμα Local Agenda 21 στη Λευκάδα”.

Το διάλογο θα συντονίζει ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Μετά τη λήξη της συζήτησης θα συνεχιστεί το μουσικό ταξίδι στους μουσικούς δρόμους της ανατολικής Μεσογείου, με τους Σύλβια Κουτρούλη, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Έφη Ζαϊτίδου.

Κυριακή17 Ιουλίου, 20.30
Οι Δρόμοι της Λευκάδας, Αλλιώς

Θα προβληθεί η ταινία «Οι Δρόμοι της Λευκάδας, Αλλιώς», παραγωγή του Συλλόγου Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός», που κινηματογραφήθηκε ειδικά για το φετινό τριήμερο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για την κατάσταση των δημόσιων δικτύων κυκλοφορίας/μεταφορών στη Λευκάδα, και για την ποιότητα του δημοσίου χώρου στους οικισμούς του νησιού.

Η βραδιά θα κλείσει εορταστικά, με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα.

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com