Η άποψη του Συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» στη διαβούλευση για τους κοινόχρηστους χώρους

2015-01-02 00:00

Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση της τάξης στην αναρχία και ασυδοσία που επικρατεί στο δημόσιο χώρο της Λευκάδας.

 Ωστόσο θεωρούμε πως η πρωτοβουλία αυτή θα είχε μεγαλύτερη απήχηση και θα άφηνε βαθύτερο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία αν περιβαλλόταν από ένα ιδεολογικό περίβλημα για τη σχέση δημόσιου-ιδιωτικού καθώς και τη σχέση του δημόσιου χώρου με την ποιότητα της ζωής μας, την αισθητική της πόλης, την λειτουργικότητα της, την εικόνα της και εν τέλει την ατμόσφαιρα και τον πολιτισμό που θέλουμε να αποπνέει.

 Κοντολογίς η πρόταση που κατατέθηκε θεωρούμε πως θα έπρεπε να αποτελεί μία από τις συνιστώσες που συνθέτουν το όραμα μιας Δημοτικής Αρχής για το δημόσιο χώρο της Λευκάδας. Θα έπειθε περισσότερο η Δημοτική Αρχή και θα αποκτούσε περισσότερους συμμάχους εάν προέβαλε το συνολικό της όραμα  για το δημόσιο χώρο στο οποίο ευλόγως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και οι απόψεις και οι προθέσεις της ,τουλάχιστον για το θέμα της διαχείρισης του προβλήματος της κυκλοφορίας και της στάθμευσης (αφήνουμε κατά μέρος αστικό εξοπλισμό, όψεις κτιρίων, πράσινο, πάρκα, πλατείες ,επιγραφές κ.ά),τις ήπιες μορφές μετακίνησης(πεζή, ποδήλατο κ.α.),τις λεωφόρους σε σχέση με την κλίμακα του τοπίου και την έλλειψη πεζοδρομίων, την άποψη της γενικά για την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες που προτείνει στη σχέση πεζού-ποδηλάτου-αυτοκινήτου.

 Θεωρούμε δηλαδή πως παράλληλα θα έπρεπε, τουλάχιστον, να προβάλλεται η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να «καθαρίσει» το δημόσιο χώρο από την αναρχία και την ασυδοσία που του προκαλεί η άλογη χρήση των αυτοκινήτων και των μοτοποδηλάτων. Επίσης θα ανεμένετο ευλόγως, να υπάρχει αναφορά στην διευθέτηση του δημοτικού εξοπλισμού που βρίσκεται στα πεζοδρόμια ατάκτως εριμμένος, αλλά και των λοιπών εμποδίων, πινακίδων, κατασκευών κ.λ.π. καθώς και η πρόθεση της να επέμβει ώστε να εξασφαλίζεται το ελάχιστο πλάτος των 1.50 μέτρων για την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών.

Φαντάζει λειψό και παράταιρο να μιλάμε  για τη διευθέτηση του κοινόχρηστου χώρου σχετικά με τη χρήση του από τα καταστήματα και μάλιστα για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων με αναπηρία και να μην υπάρχει καμία αναφορά στην εικόνα και λειτουργία του κεντρικού «πεζόδρομου» της πόλης, η  της κεντρικής πλατείας η της οδού Άγγελου Σικελιανού η των πεζοδρομίων γενικά κ.λ.π. κ.λ.π.  σε σχέση με την κατάληψη τους από τα αυτοκίνητα, τις μηχανές και τα πάσης φύσεως εμπόδια.

Η  πρωτοβουλία αυτή  θα έπρεπε, εν τέλει, να αποτελέσει ευκαιρία για τη Δημοτική Αρχή να δηλώσει τις προθέσεις της για το δημόσιο χώρο της Λευκάδας συνολικά. Εάν δηλαδή επιθυμεί μια διαφορετική εικόνα της πόλης απ’ αυτήν που βλέπουμε σήμερα, ποια είναι αυτή και ποιους τρόπους τεχνικούς και επικοινωνιακούς προτίθεται να χρησιμοποιήσει για να την επιτύχει. Η συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε θα έπρεπε να αποτελεί απλώς  το πρώτο βήμα της συνολικής πρότασης για το δημόσιο χώρο και την εικόνα της πόλης.

                                                                                     Λευκάδα 2 Ιανουαρίου 2015

                                                                                                Το Δ.Σ. του «Φηγός»  

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com