Ελπιδοφόρα τα μηνύματα από την Ε΄Συνάντηση Αλεξάνδρου

2014-07-28 17:32

Η φετινή Ε’ Συνάντηση Αλεξάνδρου είχε ένα διαφορετικό χαρακτήρα από τις προηγούμενες με την έννοια πως άφησε κάτι απτό, σε αντίθεση με τις άλλες, το οποίο όμως χρειάζεται να καλλιεργηθεί προκειμένου να ευδοκιμήσει και να δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Την πρώτη μέρα(Σάββατο 28/6)η «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi»του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης κατόρθωσε να εμπνεύσει και να μεταδώσει στους παρευρισκόμενους τη φλόγα της Δημιουργίας και της δράσης για τον αυθεντικό Πολιτισμό σε αντιδιαστολή με τον πολιτισμό της κατανάλωσης που έχει επικρατήσει.

Η συντονίστρια και εμπνεύστρια της Αποστολής κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη πριν ανεβεί στο βήμα όπου με λόγο εμπνευσμένο και μεστό μας περιέγραψε το πνεύμα της Αποστολής καθώς και τη δράση και την εντυπωσιακή πορεία της για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, συνομίλησε με τις παλιές υφάντριες της Λευκάδας αλλά και με όλους τους νέους ενδιαφερόμενους, άνδρες και γυναίκες και αντάλλαξε απόψεις και εμπειρίες με αφορμή και την έκθεση των υφαντών της Λευκάδας που υπήρχε στο χώρο. Συμπληρωματικά στοιχεία για τη δράση της Αποστολής έδωσε στη συνέχεια η κυρία Λουίζα Καραπιδάκη, υπεύθυνη μουσειακής συλλογής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Αποστολής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση προγραμμάτων του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης για την Α’βάθμια εκπαίδευση από τον κ.Μιχάλη Κολιαραδάκη εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και η παρουσίαση εργασιών των μαθητών της Κρήτης πάνω στην υφαντική τέχνη.                    Τέλος η φιλόλογος κυρία Κασσιανή Κούρτη-Παναγοπούλου ανέπτυξε με τρόπο γλαφυρό, ακριβή και μεθοδικό, το θέμα της μύησης της Εύας Σικελιανού στον αργαλειό από τις υφάντρες της Λευκάδας, αποκαλύπτοντας παράλληλα πολλά μυστικά της υφαντικής τέχνης.

Αυτό που έμεινε από την πρώτη μέρα είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν και δικοί μας φορείς της εκπαίδευσης ,των οποίων μηνύματα στήριξης ανέγνωσε το Προεδρείο(της Σχολικής Συμβούλου της Α/βάθμιας εκπαίδευσης κυρίας Βασιλικής Κιτσάκη, του Β’ Γυμνασίου Λευκάδας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών).Επίσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ομάδα και τα μαθήματα για τον αργαλειό που θα οργανώσει ο «Φηγός» πάνω από είκοσι άτομα! Μένει λοιπόν να δούμε πως θα οργανωθεί σωστά από όλους  μαζί η υπόθεση αυτή ώστε η ευκαιρία να μην πάει χαμένη…

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση μιας πρότασης του «Φηγός» για την ορεινή Λευκάδα. Η παρουσίαση της πρότασης έγινε σε συνδυασμό με την παρουσία στην εκδήλωση  της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού(ΕΛΛΕΤ)η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της κ. Κώστα Σταματόπουλο και την Πρόεδρο του Παραρτήματος της Πρέβεζας κυρία Μαρία Γέρου-Μπόγδου. Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι με αφορμή την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά(ψυχής της ΕΛΛΕΤ) «Φωνή Αιγαίου» περιέγραψαν με λόγο μεστό και περιεκτικό τη δράση της ΕΛΛΕΤ τα τελευταία 40 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος, του Πολιτισμού μας και της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Την πρόταση για την ορεινή Λευκάδα παρουσίασαν οι Νίκος Κονδυλάτος, Ανδρέας Λαμπρόπουλος και πατήρ Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, μία πρόταση η οποία βασίζεται στο δίκτυο των Μοναστηριών και τα μονοπάτια που τα ενώνουν ως ένας ιστός Πολιτισμού στην ενδοχώρα της Λευκάδας και ταυτόχρονα κέντρο ανάπτυξης μιας αξιοβίωτης τοπικής οικονομίας βασισμένης στην τοπική παράδοση, τον πολιτισμό, τον φυσικό πλούτο και την πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα καθώς και τον τουρισμό ο οποίος όμως θα εντάσσεται αρμονικά σε αυτό το περιβάλλον.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί η παρουσία και η τοποθέτηση του νέου Δημάρχου κ.Κώστα Δρακονταειδή ο οποίος(αξίζει να σημειωθεί) ήρθε πρώτος στη Συνάντηση μαζί με την Ομάδα του και έφυγε τελευταίος! Ο νέος Δήμαρχος αφού εξήρε τις πρωτοβουλίες του «Φηγός» στο κυνήγι του…αδύνατου, αμφισβήτησε το μοντέλο του τουρισμού που έχει επικρατήσει, εξέφρασε τη συμφωνία του για μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, επέμεινε στην αναζωογόνηση και στήριξη της αγροτικής παραγωγής, στη θέσπιση χρήσεων γης και την οργάνωση του χώρου και τόνισε ότι θα ζητήσει τη συνεργασία και συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς και διαιρέσεις στη νέα προσπάθεια που ξεκινά για τη Λευκάδα.

Οι άνθρωποι του «Φηγός» θεωρούν ιδιαίτερα ενθαρρυντική την τοποθέτηση του νέου Δημάρχου καθώς βλέπουν πολλά κοινά στοιχεία με τις δικές τους απόψεις και θεωρούν πως μια ευρύτερη συνεργασία των θεσμικών και συλλογικών φορέων μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ήδη η Ιερά Μητρόπολη της Λευκάδας έδειξε εξ αρχής τη διάθεση της για συνεργασία συμμετέχοντας στην παρουσίαση της πρότασης και τελώντας εσπερινούς σε δύο Μοναστήρια τις ημέρες που έγιναν οι εκδηλώσεις  προκειμένου αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και επισκέψιμα από το κοινό.

 Εξ άλλου το Προεδρείο της ημέρας ζήτησε από τον παρευρισκόμενο πρόεδρο της ΕΛΛΕΤ τη στήριξη και ανάδειξη της πρότασης ενώ εξέφρασε και τη διάθεση του «Φηγός» να παρουσιάσει την πρόταση στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΕΤ. Να σημειωθεί πως ο «Φηγός» έχει ήδη ξεκινήσει μιας μορφής συνεργασία και με την ΕΛΛΕΤ στο πλαίσιο του προγράμματος της «Μονοπάτια Πολιτισμού» για την ανάδειξη, διάνοιξη, διαμόρφωση και σήμανση των μονοπατιών της Λευκάδας.   

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως και για τα δύο προγράμματα που αναδείχθηκαν στην Ε’ Συνάντηση Αλεξάνδρου έχουν τεθεί οι βάσεις για περαιτέρω ευδοκίμηση τους αρκεί φυσικά να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον, σωστή οργάνωση, διάθεση για συνεργασία, τόνωση του στοιχείου του εθελοντισμού και προσπάθεια για νέες μορφές πολιτιστικής  έκφρασης και  δημιουργίας. Κοντολογίς όλα εξαρτώνται από το εάν θα θελήσουμε κάποτε να αλλάξουμε η θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στα πολιτισμικά πρότυπα που μας έχουν καθηλώσει στη στασιμότητα, την ευδαιμονία του εφήμερου και την αδιαφορία για το ωραίο και το αληθινό.

                                                                        Νίκος Σπ. Κονδυλάτος

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com