Δ' συνάντηση Ιουλίου στον Αλέξανδρο (12,13,14 Ιουλίου 2013)

2013-07-12 00:00

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Συλλόγου Φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός»

Ο σύλλογος φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» με τη συνεργασία του ΚΠΕ Σφακιωτών διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά τριήμερο εκδηλώσεων στον Αλέξανδρο στις 12, 13 και 14 Ιουλίου με θέμα:

«Μήπως το λιγότερο είναι περισσότερο;
Σε αναζήτηση της ανθρώπινης κλίμακας και του μέτρου»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 19.30.
Παράδοση και συγχρονικότητα – δάνεια και χρέη.

Σχολιάζουν κείμενα των LeCorbusier, Γ. Γραμματικάκη, Μ. Χατζιδάκι και συζητούν με το κοινό οι:
Νίκος Γιαννούλης, φυσικός-περιβαλλοντολόγος (PhD, MSc),
Δημήτρης Οικονόμου, καθηγητής πολεοδομίας-χωροταξίας Παν/μίου Θεσσαλίας.
Χρήστος Πήττας, μουσικοσυνθέτης, Τ. Δ/ντης Ελλην. Υπηρ. BBC.

Συντονίζει ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, αρχιτέκτων, δρ. Ε.Μ.Π.
Θα παρέμβει στο διάλογο ο γλύπτης Θόδωρος.

Η βραδιά θα κλείσει με μουσική για κιθάρα και κλαρινέτο, “Λεπτή ισορροπία: κλαρινέτο και κιθάρα, αέρας μέσα από τις χορδές”. Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.
Μανούσος Πλουμίδης, κλαρινέτο.
Δέσπω Βαρουδάκη, κιθάρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 20.30.
Σε αναζήτηση της ανθρώπινης κλίμακας και του μέτρου μέσα από την ποίηση του Μιχάλη Γκανά.

Αυτοί παιδί μου δεν
δεν ξέρουν δεν αγαπούν
ξέρουνε μόνο ν’ απαιτούν
περισσότερα περισσότερα περισσότερα περί-
που έτσι γράφεται το μέλλον μας.

Θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου
“Με λίγο φως στου ώμους – Μιχάλης Γκανάς”.

Ο ποιητής συστήνεται και διαλέγεται με το κοινό.

Θα τραγουδήσει μελοποιημένους στίχους του ποιητή η Βάσω Ρούσσου με τη συνοδεία της κιθάρας του Τάσου Στάβερη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ, ώρα 19.30.
Η ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο στην αυθεντική λαϊκή δημιουργία.

  • Υφαίνουμε στον αργαλειό
  • Πλέκουμε
  • Kεντάμε
  • Διαλέγουμε σπόρους ανόθευτους
  • Μαθαίνουμε τα βότανα
  • Φτιάχνουμε κεραμικά
  • Μαθαίνουμε για τα μονοπάτια μας
  • Ποδηλατούμε
  • Αγαπάμε τα ζώα
  • Φτιάχνουμε πίτες… τρώμε… πίνουμε… χορεύουμε.

Το Κ.Π.Ε. Σφακιωτών, και τα σχολεία Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών, Δημοτικό Σχολείο Νυδριού, 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας, Γυμνάσιο Νυδριού και EΠΑΛ παρουσιάζουν δράσεις από τα περιβαλλοντικά τους προγράμματα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Ομάδα Peliti Περατιάς, Φιλοζωική Εταιρεία Λευκάδας, “Αρωματικά φυτά Αλεξάνδρου”, “Βελονάκι Chez Julie και ομάδες ενδιαφερόντων.

Παραδοσιακή μουσική και happening από τη μουσική ομάδα του Μανούσου Πλουμίδη.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί η έκθεση έργων του Ζώη Ζαβερδινού, “Σχόλιον”.

 

Τα κείμενα που θα σχολιαστούν την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων

Απόσπασμα από κείμενο του μεγάλου Αρχιτέκτονα και ελληνολάτρη Le Corbusie που γράφτηκε το 1939 (αναφέρεται σε ελληνικούς παραδοσιακούς οικισμούς):

Άραγε ποια χρησιμότητα μπορεί να έχει για τους ανθρώπους της σύγχρονης εποχής η θεώρηση αυτής της ζωής του παρελθόντος που διαιωνίζεται στις σημερινές τοποθεσίες, στα χωριά, στα σπίτια και στα ελληνικά έθιμα; Μα, το να επιβεβαιώνει την ανθρώπινη κλίμακα!

… Από τα ελληνικά χωριά και τα σπίτια τους, ο άνθρωπος παίρνει ένα μάθημα αρμονίας που τον εδραιώνει, αυτόν και τη σκέψη του, στη σοφία η στην απορρύθμιση του. Εδώ η αρμονία. Εδώ η ανθρώπινη κλίμακα!

Πρέπει να ξαναβρούμε τις ζωντανές συνθήκες των πράξεων μας και τότε θα τις εκφράσουν τα σπίτια και οι πόλεις μας.

Απόσπασμα από το κείμενο του Γιώργου Γραμματικάκη «ο λυγμός του καλοκαιριού» που περιλαμβάνεται στο τελευταίο βιβλίο του «ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής»:

… Είναι ίσως ανάγκη να τονιστεί ότι ο υποφαινόμενος δεν ανήκει στην πολυπληθή αλλά και συμπαθή εκείνη κατηγορία των Ελλήνων που εξυμνούν μια χαμένη γραφικότητα ή τις παραδόσεις μας. Γνωρίζει ότι η «ανάπτυξη» υπήρξε και απαραίτητη, και σε πολλά βελτίωσε την καθημερινότητα μας. Άλλο όμως ανάπτυξη με κάποια φροντίδα για ό,τι μας κληρονόμησε η φύση και η διαδρομή των πολιτισμών, κι άλλο αυτή η ασίγαστη μανία καταστροφής, που περιφρονεί το «ήθος» και τη μοναδικότητα του τόπου.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η περιφρόνηση αυτή εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Πρώτα και κύρια, με μια πολεοδομική αυθαιρεσία που έχει προσλάβει τον χαρακτήρα επιδημίας. Και όπου όμως υπάρχει πολεοδομική «νομιμότης», είναι συνήθως φανερή η απουσία της αρχιτεκτονικής ματιάς, ενός ελάχιστου σεβασμού στο τοπίο και τα «μέτρα» του. Συνοδός, αλλά και σε μεγάλο βαθμό γενεσιουργός αιτία αυτής της καταστάσεως, είναι ένας τουρισμός μαζικός -all inclusive!-με εκφυλισμένη την ποιότητα και τις αναζητήσεις του. Η σταθερή, τέλος, κάποτε ύπουλη και άλλοτε καταιγιστική αλλοίωση των αξιών της τοπικής ζωής και του κοινωνικού ιστού της δεν άφησε να δημιουργηθούν τα αναχώματα μιας άλλης προοπτικής.

Απόσπασμα από το κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «η σημασία μιας παράδοσης στον καιρό μας» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «ο καθρέφτης και το μαχαίρι»:

… Άρχισε ο τουρισμός, η καλοπέραση και το εμπόριο. Υποχρεωθήκαμε να φορέσουμε τις εθνικές στολές και να χορέψουμε τον Καλαματιανό για Γάλλους, Άγγλους και Γερμανούς. Να φωτογραφηθούμε με σπασμένες κολώνες και να μιλήσουμε αρχαία σε αγγλική μετάφραση. Έτσι σήμερα ζούμε την τόσο συγκεχυμένη σχέση μας με την παράδοση. Όλα τα θεωρούμε απαραίτητα, για να μπορέσουμε στο μέλλον να συμπληρώσουμε πιστοποιητικά καταγωγής. Κι ακούγεται παντού το κάπως φαρισαϊκό μας αίτημα. Η ταυτότητα. Να μην χάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Αλλά κανείς δεν επιχειρεί να διευκρινίσει ποια στοιχεία ακριβώς συνθέτουν την ταυτότητα μας, για να φροντίσουμε να τα μαζέψουμε και να τα προφυλάξουμε επιμελώς μέσα σε πλαστική η δερμάτινη θήκη. Και τέλος, μας είναι πράγματι απαραίτητη, με τα στοιχεία του παρελθόντος; Αρχίζω επίσης ν’ αμφιβάλλω.

Κείνο που νιώθω σίγουρα μέσα μου είναι μια φυσική απέχθεια σ’ ότι χρειάζεται παράσταση, σε ότι γραφικό. Δεν με ενδιαφέρουν οι συνήθειες του πατέρα μου και των λοιπών συγγενών, παρά μόνο στο ποσοστό που συντηρούνται μέσα μου και μ’ εξυπηρετούν σήμερα. Κι αν αυτό που περιέχω είναι μια ένδειξη ελληνικής παράδοσης, τότε καλώς να υπάρξει. Γιατί δεν μ’ αρέσει να παριστάνω τον πολύ Έλληνα. Θέλω να είμαι όσο είμαι. Καιρός είναι η έννοια Έλληνας να δώσει τη θέση της στην έννοια άνθρωπος. Και τότες πιστεύω πως θα συνδεθούμε με μια πιο βαθιά παράδοση που, κατά σύμπτωση, είναι κι αυτή γνησίως ελληνική.

 

 

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com