Ανδρέας Λαμπρόπουλος

2014-12-14 22:25

Δυο λόγια για το «Φηγό»

από την εμπειρία 5 χρόνων συμμετοχής στις καλοκαιρινές συναντήσεις του Αλεξάνδρου.

Ο «Φηγός» εκπλήσσει. Ο  Σύλλογος Φίλων Αλεξάνδρου αποδεικνύεται εντυπωσιακά δραστήριος για τα πληθυσμιακά μεγέθη που αντιπροσωπεύει, όπως και αναπάντεχα ώριμος για τη νεότητά του. Τον συγκρότησαν πριν 7 χρόνια λιγοστοί κάτοικοι του Αλεξάνδρου που επέλεξαν να αναβιώσουν εκείνο το εγκαταλειμμένο ιστορικό κεφαλοχώρι της Λευκάδας, ανοικοδομώντας τα κτίσματα με βάση την εξαιρετική αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου, και καλλιεργώντας σχέσεις επικοινωνίας και πολιτισμού που σήμερα ακτινοβολούν πολύ πέρα από τα όρια του οικισμού τους. Ο «Φηγός» ίδρυσε μια νέα παράδοση διαλόγου και προβληματισμού υψηλού επιπέδου, η οποία δημιουργεί εκδηλώσεις κορυφαίας ποιότητας στο νησί της Λευκάδας επιτυγχάνοντας βεληνεκές πανελλήνιο. Ξεκινώντας από την ανάγκη προστασίας αξιών της ζωής, του πολιτισμού και του φυσικού τοπίου οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε όλους όσους ανησυχούν για την περιβαλλοντική και οικονομική κρίση.

Οι πρωτοβουλίες του συλλόγου για την προστασία των Σκάρων και για την ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας είναι πρωτοπόρες, και προκάλεσαν ενδιαφέρον ελπιδοφόρο για βελτίωση της κατάστασης στο νησί. Ειδικά το μείζον ζήτημα της ανάπτυξης έχει επανειλημμένα τεθεί και εξεταστεί κριτικά στις περίφημες τριήμερες συναντήσεις του καλοκαιριού στον Αλέξανδρο. Ξεκινώντας από το παράδειγμα της Λευκάδας έχουν  συζητηθεί τα προβλήματα βιωσιμότητας των οικονομικών και  περιβαλλοντικών πρακτικών που εφαρμόζονται στη σύγχρονη  Ελλάδα. Τα μειονεκτήματα του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης που υπονομεύει και εξαντλεί το πραγματικό κεφάλαιο του τόπου, το περιβάλλον και τον πολιτισμό του, συζητήθηκαν συχνά με επίκεντρο το απτό παράδειγμα του μαζικού τουρισμού, όπως βιώνεται στη Λευκάδα την θερινή περίοδο. Έτσι η κοινή εμπειρία των επιπτώσεων της γρήγορης φτηνής τουριστικής ανάπτυξης έκανε τις καλοκαιρινές συναντήσεις του Αλεξάνδρου ιδανικό πεδίο διαλόγου και καλλιέργειας εναλλακτικών μοντέλων που θα βασίζονται στην ποιότητα του περιβάλλοντος και του πολιτισμού .

Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Αρχιτέκτων-Δρ Ε.Μ.Π.

"φηγός" : συνεργαζόμενο σωματείο με τα σωματεία:

  • ΕΛΛΕΤ(Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), www.ellet.gr
  • Πανεπιστήμιο των Ορέων της Κρήτης. www.panoreon.gr

-Cafe’ “Φηγός".

Λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2014 το cafe’ “Φηγός", ένα ανοιχτό φόρουμ αναψυχής, προβληματισμού και διαλόγου όπου με χαλαρή διάθεση και με αφορμή την ανάγνωση κάποιου κειμένου, λογοτεχνικού η άλλου η την προβολή μιας ταινίας η ενός ντοκιμαντέρ η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή, ασήμαντη η σημαντική, συζητάμε για θέματα που μας αφορούν.

 Η προσμονή για συνεύρεση και συναναστροφή, η ευκαιρία για έκφραση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, η καλή καρδιά και η συμμετοχικότητα (στις δουλειές, τα καλούδια και τα φιλέματα) προεξοφλούν ζεστές και όμορφες βραδιές.

 Το cafe’ "Φηγός" στεγάζεται στο ανακαινισμένο σχολείο του Αλέξανδρου χωρίς να αποκλείονται και οι συναντήσεις… εκτός έδρας, σε ένα cafe’ της Λευκάδας π.χ. η σε κάποιον άλλο φιλόξενο χώρο.

-ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1)Η πρωτοβουλία του "Φηγός" για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης στη Λευκάδα(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.)

2)Η πρόταση του "Φηγός" για την αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας(βλ. βήμα κοινων. προβλημ.) 

Επαφή

administrator Αλέξανδρος
31080
Λευκάδα
2645041624, 6944355826 Νίκος Κονδυλάτος
2645041695, 6944844601 Μαρία Σερεμέτη (Σέρβου)
info@fhgos.com